Ptolemaeus IV 221-205

Ptolemaeus IV is de oudste zoon van Ptolemaeus III, hij is ongeveer 20 jaar, als hij aan de macht komt. Zijn bijnaam is Filopator (bemint zijn vader), een gebruikelijke bijnaam bij koningen uit die tijd.

Er zijn twee edelen aan het hof, die grote invloed hebben: Sosibius en Agathocles. Zij vermoorden degenen, die hun macht bedreigen.

Ptolemaeus IV afgebeeld op een gouden octadrachme.

Judea
In Jeruzalem was het de gewoonte, dat de hogepriester (uit de familie van de Oniaden) de belastingen inde voor het Ptolemeïsche rijk. Tijdens de regering van Ptolemaeus IV krijgt Josef uit de belangrijke familie van de Tobiaden deze functie (een toelichting op deze twee belangrijke families staat in de tekst over Antiochus III).

Vierde Syrische oorlog
Van 219-217 wordt de vierde Syrische oorlog met de Seleuciden uitgevochten. Deze eindigen in een overwinning voor de Egyptenaren in de slag bij Rafia (in de buurt van Gaza)*).

Het rijk begint af te brokkelen
Er zijn diverse opstanden op het Griekse vasteland.
Ptolemaeus weet de Griekse eilanden voor zich te winnen door ze grote schenkingen te doen.
Hij houdt zich afzijdig in de Punische oorlogen tussen Carthago en Rome.
Maar in Egypte zijn er ook diverse opstanden, die moeilijker te beheersen zijn. De generaals, die bij Rafia de overwinning wisten te behalen worden nu opstandig.
En vanuit het zuiden dringt de Nubische vorst Arqamani op.

 

Overig
Ptolemaeus IV is getrouwd met zijn zuster Arsinoe III, zij hebben één zoon Ptolemaeus V.
Ptolemaeus IV sterft onder onduidelijke omstandigheden en in dezelfde dagen sterft ook Arsinoe III. Ptolemaeus V is pas 6 jaar als hij hem opvolgt. De hovelingen Sosibius en Agathocles hebben daardoor steeds meer invloed.

*) Deze oorlog is beschreven in Daniël 11:10,11:”Zijn zonen zullen zich wapenen voor de strijd  (te denken valt aan Antiochus de Grote, de tweede zoon van Seleucus II, die in het vorige vers werd bedoeld) en een menigte grote legers ronselen. Hun legermacht trekt op, voortrazend als een vloedgolf, en komt bij een tweede veldtocht tot aan de vesting van Egypte (Rafia). Dan ontsteekt de koning van het Zuiden in woede, hij trekt ten strijde tegen de koning van het Noorden. Deze brengt een grote menigte op de been, maar die valt in handen van zijn tegenstander.
Precies zo is het gegaan.

 

Bronvermelding:

Afbeeldingen:
Afbeelding 1:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Gold_oktadrachm_of_Ptolemy_IV_Philopator_MET_DP138748.jpg/1024px-Gold_oktadrachm_of_Ptolemy_IV_Philopator_MET_DP138748.jpg

Afbeelding 2:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Mediterranean_at_218_BC-en.svg/1920px-Mediterranean_at_218_BC-en.svg.png