Ptolemaeus I 301-285

De koning van het Zuiden zal machtig worden...” Daniël 11:5

Ptolemaeus*) is de zoon van Lagos, een lagere Macedonische edelman. Hij is bevriend met Alexander de Grote en krijgt tijdens diens veldtochten een steeds belangrijker functie. Als Alexander onverwacht sterft, is er geen opvolger en generaal Perdikkas treedt op als regent.

Ptolemaeus wordt satraap van Egypte. Maar Perdikkas vertrouwt hem niet**) en trekt met een leger op naar Egypte in 321. Perdikkas wordt verslagen en sneuvelt. Daarna valt het rijk van Alexander uiteen in 4 rijken (zie de tekst “Diadochenstrijd”).

In 305 laat Ptolemaeus zich tot koning kronen. Vanaf 304 heeft hij de bijnaam “Soter” (Redder), hem geschonken door de inwoners van Rhodos.

Gouden octadrachme met de afbeelding van Ptolemaeus I en zijn vrouw Berenice (ong. 265 v.C.)

Ptolemaeus verovert diverse Griekse eilanden en het hele gebied langs de oostkust van de Middellandse zee, tot aan het zuiden van Syrië. Ook Palestina valt onder zijn bewind.
Akra (Akko) aan de kust wordt uitgebouwd tot een vestingstad, om de noordgrens te verdedigen. De stad gaat Ptolemaïs heten.

Het rijk van Ptolemaeus I (bruin)

De hoofdstad van het Ptolemaeïsche rijk is Alexandrië.

Ptolemaeus draagt de regeermacht over aan zijn zoon Ptolemaeus II in 285. In 283 overlijdt hij op 82-jarige leeftijd.
Hij is de stichter van de dynastie van de Ptolemaeën, die tot het jaar 30 v.C. de macht in Egypte in handen hebben, bijna 300 jaar.

*) Het wordt ook geschreven als Ptolemeüs, Ptolemaüs of Ptolemaios (Grieks). “Ptolemaeus” is de meest gebruikelijke schrijfwijze.

**) In de periode dat Ptolemaeus satraap van Egypte is, doet hij zich voor als de rechtmatige opvolger van Alexander de Grote. Zo heeft hij
-- In 322 in Damascus het lijk van Alexander gekaapt. Hij laat het in Memphis begraven met een grootse plechtigheid. Later krijgt Alexander een monumentaal graf in Alexandrië.
-- Munten laten slaan met zijn eigen beeltenis, die sterk lijken op de munten van Alexander de Grote.
-- Een boek over Alexander de Grote geschreven.
De achterdocht van Perdikkas jegens Ptolemaeus is wel terecht...

 

Bronvermelding:

Afbeeldingen:
Afbeelding 1: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Ptolemaeus_I%26Berenike_I.jpg
Afbeelding 2: https://static.miraheze.org/christipediawiki/d/da/Grieks-Macedonische_Rijk_-_verdeling.jpg