Pontius Pilatus 27-37 n.C.*)

In het jaar 6 n.C. wordt Archelaüs afgezet als koning van Judea wegens wanbeleid. Daarna wordt Judea een Romeinse provincie, die bestuurd wordt door een prefect. Deze prefect valt onder de gouverneur van Syrië.

Pontius Pilatus is de 5e prefect van Judea, Samaria en Idumea. Hij is een vriend van Seianus, die de prefect is van de Pretoriaanse garde, de militaire macht van Rome. Dit is een man met macht.

 

 

 

 

 

 

Deze steen is in Ceasarea gevonden. Pontius Pilatus wordt genoemd op de tweede regel.

 

Pilatus als prefect
Pontius Pilatus staat bekend als een harde, onbuigzame man. Hij kwetst de Joden regelmatig. Als hij het geld van de tempelschat gebruikt voor de aanleg van een aquaduct, ontstaat er een oproer**), dat hard wordt neergeslagen.

In Rome wordt in het jaar 31 n.C. Seianus, de vriend van Pilatus, gedood in verband met het voorbereiden van een staatsgreep. Hierdoor verzwakt de positie van Pontius Pilatus. Hij heeft nu geen steun in Rome meer***).

Het schijnproces tegen Jezus
Het Sanhedrin wil Jezus laten doden. En graag snel, voordat het Pesach begint. Zij hebben hiertoe geen bevoegdheid en gaan naar Pilatus met allerlei verschillende aanklachten (Marc.15:3). Pilatus heeft al snel door, dat ze Hem uit afgunst hebben overgeleverd (Mat.27:18; Marc.15:10) en verklaart herhaaldelijk, dat hij geen schuld in Hem vindt. Ook Herodes Antipas bevestigt zijn onschuld (Luc.23:6-15). Maar Pilatus is bang voor een nieuw volksoproer en gaat daarom door de knieën. Wel wast hij eerst zijn handen in onschuld (Mat.27:24).

 

 

Jezus wordt ter dood veroordeeld. Roel Wijnants.

 

 

 

Om de Joodse leiders te ergeren laat hij boven het kruis van Jezus een inscriptie maken (Joh.19:19-22): “Jezus van Nazaret, koning van de Joden”. Toch is dit opschrift ook een officiële verklaring door de Romeinse overheid en:- het is de waarheid.

Pilatus afgezet
De rechtsspraak onder prefect Pilatus rammelde en er worden slecht onderbouwde massa-executies verricht. Zo ook in het jaar 36 n.C., als de Samaritanen op de berg Gerizim (hun heilige berg) gaan graven naar de ark van het verbond. Pilatus grijpt bloedig in. De Samaritanen dienen een aanklacht in bij Vitellius, de gouverneur van Syrië. Pilatus wordt afgezet, Vitellius stuurt hem naar Rome, waar hij zich moet verantwoorden tegenover keizer Tiberius, maar deze blijkt dan juist gestorven te zijn.

 

*) Volgens anderen was Pilatus prefect van 26-36 n.C.
**) Barabbas, die in plaats van Jezus wordt vrijgelaten, “had tijdens het oproer gemoord” (Marc.15:7). Mogelijk is dít oproer bedoeld. (van Bruggen, Marcus, het evangelie volgens Petrus, 1988, pag. 367-368)
***) Deze zwakheid gebruiken de Joden, als ze tegen Pilatus zeggen: “Als u die man vrijlaat bent u geen vriend van de keizer, want iedereen die zichzelf tot koning uitroept pleegt verzet tegen de keizer” (Joh.19:12).

 

 

Bronvermelding:

Afbeeldingen:
Afbeelding 1:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Caesarea_Maritima_2010-09-23_09-28-35_2.JPG

Afbeelding 2: https://live.staticflickr.com/8727/17024492455_02f74a71ac_b.jpg