Nebukadnessar II 586-562

Nebukadnessar II is de beroemdste koning van Babylonië. Zijn naam kan ook worden gespeld als Nebukadnezar, Nebukadrezar, enzovoort.

Veldheer
Nebukadnessar is de zoon van Nabopolassar (626-605), die het Nieuw-Babylonische Rijk heeft gesticht. Als zijn vader koning is, is Nebukadnessar legeraanvoerder en hij boekt grote overwinningen: samen met de Meden verovert hij Nineve in 612. Daarna volgt de grote slag bij Karkemis in 609; daar worden het Assyrische leger en het leger van hun bondgenoot Egypte door de Babyloniërs verslagen. Het Assyrische rijk is ten einde en de macht van Egypte wordt ingeperkt.

In 605 sterft de oude koning Nabopolassar en Nebukadnessar keert terug van zijn veldtocht in het westen om in Babel het koningschap te aanvaarden*).

Tijdens de regering van Nebukadnessar breidt het Babylonische rijk zich sterk uit, tot in Egypte (conform de profetieën van Jeremia, Jer.43-46).

Het Babylonische Rijk

Nebukadnessar valt vier keer Jeruzalem aan (zie de tekst: “Juda gaat in ballingschap”). De hele bovenlaag van de bevolking wordt weggevoerd, Jeruzalem wordt leeggeroofd, de tempelschatten worden naar Babel gebracht en Jeruzalem met de tempel gaat in vlammen op.

Bouwer
Nebukadnessar is niet alleen een groot veldheer, hij onderneemt ook vele grote bouwprojecten: de muur van Babel wordt hersteld en de Isjtarpoort gebouwd, oude gebouwen worden gerestaureerd, inclusief de Ziggurat en andere heilige plaatsen, en hij bouwt een brug over de rivier de Eufraat. Veel nieuwe steden worden in die tijd gesticht.

Isjtarpoort Ziggurat  De hangende tuinen

 

Babel is een prachtige stad: in het noorden bij de Isjtarpoort begint de Processiestraat met vele prachtige paleizen. Eén van de paleizen heeft “hangende tuinen”, één van de zeven wereldwonderen. De brede boulevard loopt uit op de Ziggurat, waar de oppergod Marduk wordt vereerd.
De ballingen, die naar Babel gevoerd worden, kijken hun ogen uit.

De Joden in Babel
De Babyloniërs begaan onder Nebukadnessar verschrikkelijke wreedheden (2Kon.25:7, Jes.47:6, Jer.51:34,35). Maar de Israëlieten, die de lange reis naar Babel overleven hebben het daarna vrij goed. Ze mogen huizen bouwen en een bedrijfje beginnen, ook mogen ze hun eigen godsdienst blijven beoefenen.
Vanaf deze tijd worden de mensen uit Juda Joden genoemd, een naam die later gebruikt wordt voor alle Israëlieten.
Onder leiding van Ezechiël vindt een godsdienstig reveil plaats (Keyes, pag.96) **). Er is geen tempel meer en de Joden komen samen in kleine groepen; zo ontstaan de synagogen.
Daniël en zijn vrienden krijgen hoge posities aan het hof.
Ook koning Jojachin, die gevangen zit, is kennelijk goed behandeld, want hij kan een gezin stichten.

Het gedrag van de koning
Koning Nebukadnessar heeft een aantal keren met Daniël te maken als droomuitlegger, profeet en bestuurder. Daniël eert hem: “U, majesteit, koning der koningen, aan wie de God van de hemel het koningschap, en macht, kracht en eer heeft verleend...” (Dan.2:36).
Maar Nebukadnessar is hooghartig, net als zijn opvolgers. Hij bedenkt wrede straffen voor hen, die tegen hem ingaan (zie bijvoorbeeld Dan.3, de straf voor de drie vrienden van Daniël). En hij vereert Marduk  en Nebo***). Babylon is een land vol afgoderij en occultisme. “Het is een land vol afgodsbeelden, het wordt door demonen tot waanzin gedreven” (Jer.50:38). Daarom zal de heerschappij van het Nieuw-Babylonische Rijk maar 70 jaar duren.

*) Nebukadnessar II is dus koning over Babylonië van 605-562. In de kop staat 586-562, dat is de periode dat hij heerser over Juda was.

**) Sommigen denken, dat er in Babel nog een tweede profeet actief is geweest, die optrad na de dood van Ezechiël. Dit zou dan mogelijk de schrijver van het tweede deel van het boek Jesaja kunnen zijn.

***) Marduk wordt ook geschreven als Mardoek of Merodach. Hij is de oppergod, waaraan de Ziggurat in hartje Babel is gewijd. Zijn titel is Bel (heer), dus Bel-Merodach. Hij wordt afgebeeld als een draak.

Zijn zoon heet Nebo, de god van de wetenschap, de schrijfkunst en van het wereldbestuur. Naar Nebo zijn een aantal koningen van Babel genoemd: Nabopolassar, Nebukadnessar, Nabonidus.

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Bron: Zaine Ridling, Bible Atlas, Access Foundation. CC BY-SA 4.0
Afbeelding 2:
Bron: "Completed. Scale paper model of the Ishtar Gate of Babylon that resides in the Berlin Pergamon Museum." by Ronald Douglas Frazier is licensed under CC BY 2.0
Afbeelding 3:
Bron: "Ziggurat: reconstruction rendering of distant view" by Penn State Libraries Pictures Collection is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
Afbeelding 4:
Bron: "wonderen der oudheid I, 1925, ill Irak hangende tuinen van Babylon reconstructie" by janwillemsen is licensed under CC BY-NC 2.0