Jojachin 597

2 Koningen 24,25
2 Kronieken 36

Jojakim, de zoon van Josia is gevangen genomen en naar Babel gevoerd. Zijn zoon Jojachin, achttien jaar oud *), volgt hem op. Jeruzalem wordt belegerd door de veldheren van Babylonië. Tenslotte komt koning Nebukadnessar zelf voor de stad. Dan geeft Jojachin zich over, samen met zijn familie, zijn hofhouding en de legeraanvoerders. Ze worden als ballingen naar Babel gevoerd. Ook een groot deel van de bevolking wordt in ballingschap gevoerd, alleen de onaanzienlijksten blijven achter. De schatten en de gouden versieringen van de tempel en van het paleis neemt Nebukadnessar mee.

De profeet Chananja profeteerde, dat binnen twee jaar Babylonië zal vallen en koning Jojachin terugkomt naar Jeruzalem. De profeet Jeremia stelt zijn valse profetie aan de kaak:  “...Ik leg alle volken een ijzeren juk op, waarmee ze de koning van Babylonië moeten dienen” (Jer.28:14). De profetie van Jeremia komt uit: Chananja sterft nog datzelfde jaar en
Jojachin blijft gevangen in Babel.

Onder het juk

Ook de profeet Ezechiël beschrijft in zijn klaaglied (Ez. 19) de ondergang van de “leeuwenwelpen”, dat zijn de koningen van Juda. De eerste wordt naar Egypte gevoerd (Joachaz), de tweede naar Babel (waarschijnlijk is Jojachin bedoeld).

Leeuwenwelpen

Kennelijk is Jojachin in Babel wel goed behandeld, want hij krijgt een zoon Assir, die de vader wordt van Sealthiël, de vader van Zerubbabel (1Kron.3:17, Mat1:12). Zo blijft de koninklijke bloedlijn die leidt naar de messias, ondanks alles, in stand.
Als hij 37 jaar gevangen heeft gezeten wordt hij vrijgelaten door koning Ewil-Merodach bij zijn troonbestijging. Hij wordt aan het hof in Babel opgenomen.

Zedekia 597-586

In Jeruzalem wordt door Nebukadnessar een nieuwe (vazal-)koning aangesteld: Mattanja, een oom van Jojachin, één van de jongste kinderen van Josia. Nebukadnessar  verandert zijn naam in Zedekia, hiermee geeft hij aan, dat hij macht over hem heeft. Ook laat Nebukadnessar hem bij God trouw zweren (2Kron.36:13).

Zedekia blijft 11 jaar koning over Juda. In het negende jaar van zijn regering komt hij in opstand tegen Nebukadnessar. Hij houdt zich niet aan zijn eed van trouw en luistert niet naar Jeremia, die hem opdraagt  gehoorzaam te zijn aan Nebukadnessar en zich over te geven. Hij laat Jeremia zelfs gevangen zetten. Hij raadpleegt Jeremia meerdere malen (ook in het geheim, Jer.38), maar volgt zijn raad niet op. Hij luistert niet naar de HEER en dat betekent de definitieve ondergang voor Juda en Jeruzalem.

De verwoesting van Jeruzalem

Na 1 ½ jaar belegering is de honger in de stad ondraaglijk geworden. Dan wordt er een bres in de stadsmuur geslagen. Zedekia probeert ’s nachts via de tuin van de koning en een gat in de muur (Ez.12:12) te ontkomen, samen met zijn soldaten. Maar ze worden in de vlakte van Jericho gegrepen en naar Nebukadnessar gebracht, die zich in Ribla (Syrië) bevindt**). Daar ondergaat hij een vreselijk lot: zijn kinderen worden één voor één voor zijn ogen ter dood gebracht en daarna worden hem de ogen uitgestoken. Blind wordt hij naar Babel gebracht.

Ligging van Jeruzalem, Ribla en Babel

Jeremia heeft meerdere keren tegen Zedekia geprofeteerd: “Koning Sedekia van Juda zal niet aan de Chaldeeën ontsnappen, maar aan de koning van Babel worden uitgeleverd. Hij komt oog in oog met hem te staan en zal persoonlijk met hem spreken. Daarna wordt hij naar Babel gevoerd...”(Jer.32:4,5).

En Ezechiël zegt over Zedekia: “Ik zal mijn net over hem uitspreiden en hem daarin vangen, en dan breng ik hem naar Babel in het land van de Chaldeeën. Daar zal hij sterven, zonder dat land te kunnen zien”( Ez.12:13).

Aan de rij met de koningen van Israël is hiermee een einde gekomen. Afgoderij, onrecht en corruptie hebben land en volk naar de ondergang gevoerd. Het wachten is op een rechtvaardige heerser...

*) In 2 Kronieken 36:9 staat dat Jojachin acht jaar oud was toen hij koning werd. Dit wordt beschouwd als een overschrijffout.
**) Nebukadnessar is opgetrokken om tegen de farao van Egypte te strijden, die Zedekia te hulp is gekomen (Jer.37:7).

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Bron: "File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een span ossen moet wennen aan het juk TMnr 20039280.jpg" by Fotograaf / photographer: H.W. (Henk) van Rinsum (Waingapoe 1932)Gerelateerde instelling / related constituent: Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV) is licensed under CC BY-SA 3.0
Afbeelding 2:
Bron: "Afrikaanse Leeuwenwelpen" by robberts1985 is licensed under CC BY-NC 2.0
Afbeelding 3:
Bron: "File:De verwoesting van de stad Jeruzalem Die Zerstöhrung der Stadt Ierusalem (titel op object), RP-P-2009-789.jpg" by Rijksmuseum is licensed under CC0 1.0
Afbeelding 4:
Bron: Zaine Ridling, Bible Atlas, Access Foundation. CC BY-SA 4.0