Full 1
PAD VAN HOOP
..."Dit is mijn geliefde Zoon,
in Hem vind ik vreugde."
Full 1

WANDELGIDS

Het “Pad van hoop” is een wandelpad, dat de bijbelse geschiedenis in kaart brengt, vanaf de uittocht van het volk Israël uit Egypte tot aan de komst van de beloofde Messias. Iedere meter, die u loopt komt overeen met 10 jaar geschiedenis. Het is dus verstandig niet te snel te lopen.

De bordjes

Langs het pad staan 142 paaltjes, waarop bordjes zijn aangebracht met namen, jaartallen en een QR-code. De namen zijn van profeten en van vorsten, die regeerden over Israël. Tevens zijn er bordjes, die een bijzondere gebeurtenis aangeven, bijvoorbeeld het gereedkomen van het eerste deel van de Septuagintvertaling of de tempelbouw. Bij de profeten en koningen wordt tevens de tijd aangegeven, waarin zij optraden of regeerden over Israël (of Juda).

Dit is dus niet de tijd waarin zij leefden of waarin zij elders regeerden. Als bijvoorbeeld op het bordje staat: Nebukadnessar 586-562, dan betekent dit, dat hij van 586v.C. tot 562v.C. regeerde over Juda, terwijl hij al vanaf 605v.C. koning van Babylonië was. Maar in 586 werd Jeruzalem ingenomen en daarna was Nebukadnessar daar de machthebber.

Vrijwel het hele pad beschrijft de periode vóór Christus. De aanduiding v.C. wordt daarom weggelaten. Alleen als het optreden valt vóór en ná de geboorte van Chistus wordt dit wel aangegeven met v.C. of n.C..

Onzekerheid

Het is niet eenvoudig om de juiste jaartallen weer te geven. Er is bijvoorbeeld al veel discussie over het tijdstip van de uittocht uit Egypte. Wij hebben gezamenlijk die data gekozen, die ons het meest aannemelijk lijken. (Maar bijvoorbeeld van de profeet Joël is niet bekend wanneer hij optrad. Daar is dus een grote mate van onzekerheid.) Maar vanaf de Koningentijd is vrij goed bekend wie wanneer regeerde. Dat kan enkele jaren schelen, maar niet veel meer.

Zie ook de uitleg in de paragraaf “chronologie en periodisering”.

Beschrijvende teksten

Op de bordjes staat een QR-code. Als u die met uw mobiele telefoon scant ziet u de beschrijvende tekst van de desbetreffende persoon of gebeurtenis. Die teksten komen overigens ook op de website te staan.

Kleurcodering

Alle bordjes hebben een kleurcodering. Daardoor is het mogelijk om u snel te oriënteren, waar u bent in de tijd en/of wat voor een persoon of gebeurtenis u voor zich heeft.

 

Aan de linkerzijde van het pad, in volgorde van de tijd:
Groen:             Mozes t/m de rechters

Groen/zwart: Bezetters van Israël in de tijd van de rechters

Rood:               Koningen van Israël en later alleen van Juda.

Israëlische bestuurders tijdens de Perzische overheersing zijn ook in rood  aangegeven.

Rood/wit:        Koningen van het tienstammenrijk

Zwart:              Babyloniërs

Blauw:             Meden en Perzen

Oranje:           Grieken

Geel:               Egyptenaren (Ptolemaeën)
Lichtblauw:    Syriërs (Seleuciden)

Paars:              Makkabeeën (Hasmoneeën)

Grijs:               Romeinen

 

Aan de rechterzijde van het pad:
Bruin:             Profeten

Zwart/wit:     Bijzondere gebeurtenissen

 

Wat kunt u doen?

*U kunt wandelen, genieten van de omgeving en ondertussen een indruk krijgen wie wanneer leefde.

*U kunt studeren. Neem dan uw smartphone mee, zodat u de teksten kunt lezen. Als u geen smartphone hebt, loop dan samen met iemand, die er wel één heeft. Of lees de tekst op de website. Probeer niet alle teksten achter elkaar aan te lezen, maar maak een keuze (Bijvoorbeeld enkele bij elkaar horende onderwerpen).

*U kunt mediteren. Dit kan alleen of met een groepje. Houdt u er rekening mee, dat er geen zitplaatsen zijn langs het pad. Maar neem gerust uw klapstoel mee.

* Er zijn nog allerlei andere mogelijkheden, bijv. schatzoekers een quiz laten maken, kleine kerstlichtjestocht, catechisanten iets laten uitzoeken, etc.

Tot slot

We hopen, dat het lopen van het pad u voldoening geeft en uw geloof versterkt. Zo werkte dat bij het maken van het pad in ieder geval wel.

Mocht u fouten of onjuistheden aantreffen bij het pad, in de vitrinekast of op de website, wilt u dan reageren via de paragraaf “Contact”. Dan kunnen wij ze herstellen. Ook suggesties zijn welkom.

Mocht u genoegen beleven aan het pad, en zou u iets van uw waardering willen laten blijken, raadpleegt u dan de paragraaf “Giften”.