Darius III 336-333

Koning Arses (Ataxerxes IV) is door hofeunuch Bagoas vermoord. Bagoas brengt nu zijn neef op de troon, deze noemt zich Darius III (Codomannus).
Geheel tegen de zin van Bagoas loopt Darius III niet aan zijn leiband, maar zet hij zijn eigen koers uit. Bagoas probeert ook hem te vermoorden, maar moet de gifbeker, die hij voor de koning bestemd had zelf leegdrinken.

Darius III regeert van 336-330 *), zijn hele regeerperiode staat in het teken van de strijd tegen het Grieks-Macedonische leger.

  • Alexander de Grote steekt de Hellespont over, de smalle zeestraat tussen Griekenland en Klein Azië. Hij heeft een leger van 35.000 man en verslaat het Perzische leger bij het riviertje de Granicus. Dit ligt helemaal in het westen van Klein Azië.
    De slag bij de Granicus
  • Daarna verovert Alexander de Grote eerst de kuststeden, omdat hij bang is door de Perzische vloot op het eigen vasteland te worden aangevallen. Darius III rukt met een geweldig groot leger op en wordt verslagen bij Issus. Hij kan zelf net ontkomen, maar de hele koninklijke familie valt in Griekse handen.
    De slag bij Issus
  • Nog eenmaal weet Darius III een enorm groot leger te verzamelen, tijdens de belegering van Tyrus door Alexander de Grote. Ze treffen elkaar bij Gaugamela aan de Tigris. Darius laat zijn leger al snel in de steek en het wordt verslagen.
    De slag bij Gaugamela
  • De residentiesteden van de Perzen openen de poorten voor de Grieken: Susa, Babylon, Persepolis en tenslotte Ecbatana. Het paleis in Persepolis gaat in vlammen op. Het Perzische rijk is ten einde in het jaar 330.
    Het enorme rijk, dat Alexander de Grote in korte tijd veroverde
  • Darius III wordt op de vlucht vermoord door Bessus, één van zijn satrapen. Bessus voert nog 3 jaar tevergeefs een guerrillaoorlog tegen Alexander de Grote.

*) In de titel staat dat Darius III regeerde van 336-333. Dat is zijn regering over het tempelstaatje Juda. Tijdens de belegering van Tyrus, ergens tussen 334 en 332, geeft de hogepriester van Jahweh, Jaddua, zich over aan Alexander de Grote. Daarna vallen Juda en Jeruzalem onder Grieks-Macedonisch bestuur. En Jeruzalem wordt niet verwoest. Dan begint ook het tijdperk van de regering van Jeruzalem door hogepriesters, de Oniaden, dat zijn nakomelingen van Onias.

 

 

Bronvermelding:

Afbeeldingen:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/0/0e/Grieks-Macedonische_rijk_-_Alexander_de_Grote_%28Access_Foundation%29.jpg