Darius I 521-485

Na de dood van Cambyses II komt er een bedrieger op de troon. Hij beweert Smerdis te zijn, een zoon van Cyrus II, die door Cambyses II om het leven was gebracht.
Met behulp van zes Perzische edelen weet Darius I deze pseudo-Smerdis te overwinnen en Darius wordt koning.

Darius I (de Grote), tekening van een rotsreliëf in Behistun, Iran

 

Door de onrust rond de troonwisseling ontstaan overal in het rijk opstanden, die door Darius met succes worden neergeslagen.

Bestuur
Darius I is een goed bestuurder. Hij deelt zijn rijk in in 20 satrapieën*) (provincies) met een Perzische gouverneur (satraap) aan het hoofd. Hij laat koninklijke munten slaan en richt een nieuw belastingstelsel in.
Er komen onder zijn bewind veel openbare bouwwerken tot stand. Hij sticht ook een nieuwe hoofdstad, Persepolis**), met schitterende paleizen en overheidsgebouwen.

Oorlogen
Aan de westkust van Klein-Azië liggen een aantal stadstaatjes, die van oorsprong Grieks waren. Zij zijn door Cyrus II veroverd. Zij komen in opstand (de Ionische opstand, 500-494) en Darius kan hen met moeite onderdrukken. Hij stuurt een leger naar het Griekse vasteland, maar dit lijdt de nederlaag in de slag bij Marathon. Voordat Darius een nieuw leger kan sturen, komt hij te overlijden. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Xerxes I.

Het Perzische rijk onder Darius I. Ook de grenzen van de satrapieën zijn aangegeven.

De situatie in Juda en Jeruzalem
In Juda wordt de hoop op een eigen koninkrijk nieuw leven ingeblazen door de profetieën van Haggaï en Zacharia. Onder leiding van Jesua, de hogepriester en van Zerubbabel, de gouverneur, wordt de herbouw van de tempel opnieuw gestart. Tattenai, de gouverneur van de satrapie Trans-Eufraat komt kijken en stelt kritische vragen. Maar de bouw kan doorgaan, terwijl er een brief gaat naar Darius I om te vragen of die herbouw legitiem is.

Darius I laat onderzoek doen en in Ekbatana**), één van de residenties, wordt het decreet van Cyrus de Grote gevonden: de Joden mogen bouwen. Koning Darius I bepaalt, dat alle kosten uit de koninklijke schatkist moeten worden betaald, tot en met de offers toe.  Satraap Tattenai zorgt ervoor, dat dit ook gebeurt. Hij moet waarschijnlijk ook de belastingen heffen, die nodig zijn voor de bekostiging.

De “tempel van Zerubbabel”

Vijf jaar later, in 516, is de tempel klaar en kan het Pesach worden gevierd.

*) Onder koning Cyrus II wordt het rijk in 120 satrapieën ingedeeld door Darius de Mediër (Dan.6:2).
Vanaf Darius I zijn er 20 satrapieën. Juda valt onder de satrapie Trans-Eufraat, een grote provincie, die het hele gebied ten westen van de Eufraat omvat en Samaria als provinciehoofdstad heeft.
Behalve Juda bevat de satrapie Trans-Eufraat: Syrië, Fenicië, Filistea, Moab, Ammon en Edom. Tattenai is de gouverneur.

**) Pasargadae wás de hoofdstad, daarna Susa. De nieuwe hoofdstad is Persepolis, dat iets zuidelijker ligt. Andere residenties zijn Ekbatana, Babel en Susa, de winterresidentie.

 

Bronvermelding:

Afbeelding:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Darius.jpg
Afbeelding:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/8/8f/Perzische_rijk_500_vC_-_Shepherd_1923.jpg
Afbeelding:
Bron: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fdocplayer.nl%2F62360425-Wie-kwamen-naar-zerubbabel-die-verantwoordelijk-was-voor-de-voortgang-van-het-werk-aan-de-tempel.html&psig=AOvVaw2c0_JjyZdNKsb2ryr9qhwW&ust=1646475451090000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMCL1pWdrPYCFQAAAAAdAAAAABAJ