Artaxerxes III 358-338

Als Artaxerxes II sterft wordt zijn zoon Artaxerxes III koning.
Als Artaxerxes III koning wordt, laat hij eerst alle prinsen aan het hof ter dood brengen, zodat er geen concurrentie meer is.

Ondanks dit bloeddorstige begin, blijkt hij toch een goede koning te zijn. Hij strijdt tegen de corruptie, versterkt de administratie en weet de opstandige satrapen te verslaan. De handel wordt hersteld en de aristocratie wordt hun macht ontnomen.
Dankzij al deze maatregelen komt Perzië weer tot grote bloei, na een jarenlange neergang. Ook de gewone burgers profiteren daarvan.

Legermacht
Het duurt enige jaren voor het verwaarloosde leger weer krachtig is. Maar dan komt het in actie.
Artaxerxes III slaat allerlei opstanden neer: in Phoenicië en Syrië (nota bene met behulp van Griekse huurlingen) en in het oosten.

In 351 is de eerste oorlog tegen Egypte. Dan wordt Palestina heroverd*) en het Egyptische leger verslagen. In 343 voert hij de tweede oorlog tegen Egypte en verovert het volledig. Farao Nectanebo II wordt verjaagd en het land wordt verwoest.

De Griekse eilanden Cyprus, Rhodos, Chios en Kos worden veroverd en er vindt strijd plaats op het Griekse vasteland. Uiteindelijk sluit hij in 338 een vredesverdrag met de Griekse koning Philippus II. Dit houdt echter maar kort stand...

Koning Artaxerxes III sterft een vredige dood en zijn zoon Arses wordt koning. Arses noemt zich ook wel Artaxerxes IV.
De troonopvolging wordt geredigeerd door de hofeunuch Bagoas. Deze is het hoofd van de koninklijke lijfwacht en hij heeft grote invloed.

*) Egypte heeft zich losgemaakt van de Perzische overheersing aan het einde van de regering van Darius II; dus rond 404.
Palestina (en dus ook Juda) is kennelijk enkele jaren onder Egyptisch bestuur geweest.

 

Bronvermelding:

Afbeelding:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/3/34/Perzische_rijk.jpg