Testopstelling Kruis

Vanaf de weg
Vanaf de weg gezien

Afgelopen vrijdag 11 juni is er een testopstelling geweest. Dit was voor het kruis wat aan het eind van het pad komt te staan. Omdat dit kruis aardig zichtbaar zal zijn, moet deze op een goede plek komen te staan en moet het kruis de juiste verhoudingen hebben. Daarom zijn een aantal mensen bijeengekomen zodat iedereen zijn mening en ideeën kon geven.

Toen ik daar aankwam bleek het pad al gemarkeerd te zijn met rode lijnen wat een grove indruk gaf van hoe het eruit zou komen te zien.

Toen wij aankwamen bij waar het pad zou eindigen, zag ik een groot vierkant vlak met het getal dertig erin. Toen ik Bert Runhaar hiernaar vroeg antwoordde hij dat dit het gat zou worden waar een blok beton in kwam te liggen. Dit blok beton van 1000 kilo zal het kruis op zijn plek moeten houden waardoor hij niet bij een licht briesje al op de grond ligt. Roel Godeke voegde daaraan toe dat dit blok beton verstevigd zal worden met een stalen plaat aan weerszijden. Aan deze plaat komen bouten die door het beton heen gaan en aan een sokkel vastgemaakt worden. In dit sokkel zal dan het kruis bevestigd worden. Inmiddels waren Arjan Wildeboer en Albert Altena ook komen helpen.

Tijd voor de eerste test. Toen het steigerhouten kruis stond heeft iedereen dit kruis van verschillende kanten bekeken. Omdat het kruis ook vanaf de weg zichtbaar zal zijn is daar ook aandacht aan gegeven. En op het eerste gezicht zag je gelijk al dat er iets mis was. De verhouding van de dwarsbalk was niet goed en ook was hij net wat te hoog. Na wat aanpassingen werd het kruis weer overeind gezet en je kon gelijk zien dat de verhoudingen beter waren. Het kruis werd nog even wat meer naar links gedraaid maar toen stond hij helemaal goed.

Vanaf het pad
Vanaf het einde van het pad

De meningen waren wel wat verdeeld over de hoogte van het kruis, maar er is een mooie middenweg gevonden. Het kruis zal 4,6 meter hoog worden. Dat betekent dat hij vanaf de weg mooi te zien is zoals ook te zien is op de foto.

Bij de foto’s moet ik wel vertellen dat dit niet het uiteindelijke kruis wordt. Het echte kruis zal gemaakt worden met vierkante Douglas houten balken. Ik heb mij laten vertellen dat dit een duurzaam hout is en dat deze na verloop van tijd een mooie grijze kleur krijgt.

Het kruis wordt op dit moment gemaakt en ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Het belooft een bescheiden en elegant kruis te worden.

Het plan is dat de betonplaat nog voor de zomer in de grond komt. Als u het kruis wilt zien zult u nog even moeten wachten aangezien deze pas na de zomer geplaatst gaat worden.

Dion Potkamp