Feestelijke opening van het ‘Pad van Hoop’

Zaterdag 24 september is het ‘Pad van Hoop’ achter de kerk ‘Het Morgenlicht’ feestelijk geopend. Bij aankomst kregen de bezoekers in de kerk een diapresentatie over de ontstaansgeschiedenis van het pad. Aan het pad is twee jaar gewerkt. Ds. A.P. Feijen bedankte in zijn openingswoord de vele medewerkers, van technici tot tuinwerkers. Ze kregen een spontaan applaus. Daarna volgde buiten de openingsceremonie: Bert Runhaar, de bedenker van het bijbels tijdpad, kreeg een minuscuul schaartje aangeboden waarmee hij het lint bij de ingang van het pad doorknipte. Plechtig zette Bert met zijn kleinzoon de eerste schreden op ‘Het Pad van Hoop’, waarna een groep belangstellenden volgde. Onder een bewolkte hemel met af en toe wat gespetter werd het tijdpad door de wandelaars in gebruik genomen. Op advies van de organisatie lag het tempo laag, want één stap is tien jaar in de tijd. Het pad bestrijkt een tijd van 1400 jaar. Benedictijns kuierden de aanwezigen langs de paaltjes met namen, jaartallen en QR-codes en zo werden de bezoekers door de geschiedenis van het oude testament geleid. Op veel paaltjes staan namen van ‘oude bekenden’, zoals bijvoorbeeld Mozes en David. Maar verder in de tijd komen we Ewil- Morodach  en Neriglissar tegen. Hier werden toch even wenkbrauwen gefronst en menigeen gebruikte de mobiele telefoon om de QR-codes te scannen en op die manier meer informatie te krijgen. Al spoedig bleek dat ook voor de leergierigen in de groep de informatie niet in één wandeling te behappen was.

Dan is er altijd nog de optie om thuis rustig op de site verder te lezen: www.padvanhoop.nl Maar thuis is het niet mogelijk is om de sfeer van het pad te proeven. Wandelaars lopen over een houtsnipperpad tussen eiken, beuken en berken door. In de vroege herfst vormen de gevallen eikels, de roodkleurende bramentakken en de rijpe vlierbessen een stilleven in optima forma. Op de houtsnippers groeien zwammetjes en padjes zoeken hun weg in het gras. Bovendien zijn langs het pad Bijbelse planten uitgezet zoals bijvoorbeeld cypressen, jonge olijfbomen, hysop, druiven en vijg.

Het pad eindigt bij het kruis, waar ook op de openingsmiddag de wandelaars  uitkwamen. Na een moment te hebben stilgestaan bij het kruis werden alle gasten uitgenodigd voor een hapje en een drankje. De reacties op het pad waren positief. Iedereen had genoten van de wandeling en de wens van de ontwerper is dat nog veel mensen in de toekomst kennis zullen maken met het Pad van Hoop!

 

Agnes de Bruine

TIP: Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere weergave.