Begin van het herstel van de tempel  20

De ontmoetingstent
Israël mocht de Heer ontmoeten. Eerst in de ontmoetingstent, een vervoerbaar heiligdom, dat gemaakt is volgens het model, dat God zelf aan Mozes heeft getoond.
Na de veroveringen van Jozua wordt de ontmoetingstent geplaatst in Silo, later in Nob en nog later in Gibeon en verder weten we het niet.

 

 

 

 

De ontmoetingstent

De ark van het verbond bevindt zich later niet meer in de ontmoetingstent. Hij verdwijnt vanuit Silo naar de Filistijnen, maar wordt teruggebracht naar Bet Semes. Vandaar gaat hij naar Kirjat-Jearim. Uiteindelijk wordt hij door David naar Jeruzalem gehaald; daar verblijft de ark weer in een tent.

De eerste tempel
Door Salomo wordt de eerste tempel gebouwd, deze is klaar in 959, een schitterend bouwwerk (zie tekst 28 “Tempel gereed 959”).

 

 

 

Maquette van de tempel van Salomo

 

De ark van het verbond met de HEER wordt overgebracht van de tent naar de tempel (2Kron.5:2). Deze tempel doet 373 jaar dienst. Hij wordt uiteindelijk verwoest door koning Nebukadnessar II in 586. De ark is toen waarschijnlijk vernietigd.

De tweede tempel
Zeventig jaar na de verwoesting van de tempel van Salomo wordt de tweede tempel in gebruik genomen, gebouwd door Zerubbabel. Het is een mooi gebouw, maar niet zo luisterrijk als de eerste tempel. Wel staat hij op precies dezelfde plaats op de berg Moria en hij is gebouwd volgens hetzelfde grondplan. De tweede tempel heeft langer dienst gedaan (inmiddels 495 jaar) en nu is hij ernstig in verval geraakt.

De renovatie
Herodes de Grote wordt gehaat door de Joden. Om hen gunstiger te stemmen begint deze “bouwkoning” een nieuw project. De tempel wordt in delen afgebroken en heropgebouwd. Tevens wordt het tempelterrein enorm veel groter gemaakt.

 

 

 

De tempel van Herodes met ernaast de burcht Antonia.

 

De buitenste voorhof is de “voorhof van de heidenen” en is voor iedereen toegankelijk. Deze voorhof krijgt mozaïekvloeren en galerijen van cederhout, die omringd worden door marmeren zuilen. Daar was ook de tempelmarkt en daar gaf de Heer Jezus vaak onderricht. Het oostelijke deel van deze voorhof heet de “zuilengang van Salomo” (Joh.10:23, Hand.3:11).

Terrasgewijs daarboven bereikt men via 14 treden de binnenste voorhof via één van de negen poorten (o.a. de “Schone poort”, Hand.3:2). De binnenste voorhof heeft drie delen: de voorhof van de vrouwen, de voorhof van de mannen en de voorhof van de priesters.
Op de voorhof van de vrouwen houden mannen en vrouwen hun godsdienstoefeningen  en daar staat de offerkist. De voorhof van de mannen en die van de priesters bevindt zich opnieuw 15 treden hoger. Daar staat het wasvat en het brandofferaltaar.

Opnieuw 12 treden hoger bevindt zich het voorhuis van de tempel. Daarachter bevindt zich het “Heilige”; daar bevindt zich de tafel van de toonbroden, een kandelaar en het reukofferaltaar. Achterin het “Heilige” zijn twee vleugeldeuren en hangt het voorhangsel, een rijk geborduurd gordijn. Deze scheidt het “Heilige der heiligen”af. Dit voorhangsel scheurt van boven naar beneden doormidden bij de dood van onze Heiland (Mat.27:51).

Virtuele reconstructie van de tempel in de tijd van de Here Jezus:

Tijdsindeling
In het jaar 20*) begint het herstel van de tempel. In het jaar 9 wordt de tempel ingewijd. De renovatiewerkzaamheden gaan echter nog veel langer door (vgl. Joh.2:20: “’Zesenveertig jaar heeft de bouw van deze tempel geduurd’, zeiden de Joden, ‘en U wilt hem in drie dagen weer opbouwen?’”). Het werk aan de voorhoven gaat zelfs door tot het jaar 66 n.C..

In het jaar 70 n.C. wordt de tempel verwoest **).

 

 

 

Op de Titusboog in Rome is te zien, hoe voorwerpen uit de tempel als oorlogsbuit worden meegenomen.

 

 

Geen stenen tempel meer
Heden ten dage is alleen de Klaagmuur nog over, de westelijke muur van het tempelgebouw.

 

 

 

 

De Klaagmuur

 

In de bedeling van Jezus Christus hebben we geen stenen tempel meer nodig.

...en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel” 1Petr.2:4.

Maar een tempel zag ik niet in de stad, want God de Heer, de Almachtige, is haar tempel, met het lam” Op.21:22.

 

 

 

 

 

*) Zonder verdere aanduiding betreft het een jaartal voor Christus.
Volgens sommigen begint de renovatie in 22.
**) Titus, de zoon van de Romeinse keizer Vespasianus verwoest Jeruzalem en de tempel op de negende Av. Dat is precies dezelfde datum als die waarop de tempel van Salomo werd verwoest door koning Nebukadnessar van Babylonië. Dat was in 586, 655 jaar eerder. Tisha B’av (de negende van Av) is de naam van de jaarlijkse Joodse vastendag, ter gedachtenis aan de verwoesting van beide tempels.

 

 

Bronvermelding:

Afbeeldingen:
Afbeelding 1:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/The_Jewish_tabernacle_and_priesthood_%281874%29_%2814595322139%29.jpg

Afbeelding 2: https://live.staticflickr.com/8088/8485425415_0799310c30_b.jpg
Afbeelding 3: https://static.miraheze.org/christipediawiki/d/da/Tempel_van_Herodes.jpg
Afbeelding 4: https://static.miraheze.org/christipediawiki/c/c1/Titusboog_menora.jpg
Afbeelding 5: https://live.staticflickr.com/182/446049323_b335265f03_b.jpg