Marcus Antonius  44-31

Marcus Antonius is een militaire bevelhebber en een trouwe vriend van Julius Caesar.

 

 

 

 

 

 

Marcus Antonius

 

Als Julius Caesar in 44 wordt vermoord, neemt Marcus Antonius de leiding op zich en regelt een grootse begrafenis. Hij heeft de steun van de bevolking van Rome en vervolgt de moordenaars van Julius Caesar.

 

 

 

De Curia Julia, waar destijds de Romeinse Senaat vergaderde

 

 

In 43 wordt op last van de Senaat het 2e triumviraat gevormd, bestaande uit Marcus Antonius, Octavianus en Lepidus. Dit triumviraat heeft een looptijd van twee maal vijf jaar, dus van 43-33. Lepidus speelt een ondergeschikte rol, maar Octavianus wordt in de loop van de tijd steeds machtiger.

In 40 trouwt Marcus Antonius met Octavia Thurina Minor, de zus van Octavianus, om politieke redenen.

 

In het jaar 40 is Antigonus, de jongere zoon van Aristobulus II, Judea binnengevallen met steun van het leger van de Parthen. Johannes Hyrcanus II wordt verbannen naar Babylon en Antigonus wordt koning en hogepriester.

Herodes moet vluchten naar Egypte en reist vandaar naar Rome. Daar vindt hij steun in de Senaat, die hem tot koning van Judea benoemt. Hij heeft ook de steun van Marcus Antonius en Octavianus, die hem een leger ter beschikking stellen.

In 38 verdrijft dit leger de Parthen uit Syrië. En in 37 wordt Antigonus verslagen en Jeruzalem ingenomen na een beleg van 5 maanden. Opnieuw worden vele inwoners van Jeruzalem door de Romeinen vermoord.

Herodes wordt de nieuwe koning van de Joden.

 

 

 

Het rijk van de Parthen in de 1e eeuw v.C.

 

 

 

In 36 voert Marcus Antonius oorlog tegen de Parthen. Dit loopt uit op een grote nederlaag.

Later trouwt hij met Cleopatra VII en ze krijgen drie kinderen. Hij laat zich scheiden van Octavia. Hij benoemt Cleopatra tot “koningin der koningen” en de zoon van Cleopatra en Julius Caesar, Caesarion, tot “koning der koningen”. Dit is een stommiteit, want nu heeft hij niet alleen Octavianus tegenover zich, maar ook de Romeinse Senaat. De Senaat is bang, dat de heerschappij over het gehele rijk zal worden uitgeoefend door Egypte.

 

Cleopatra VII      

Beeld van Caesarion

Het tweede triumviraat eindigt in 33 en daarna is er openlijk strijd tussen Marcus Antonius en Octavianus.
Deze strijd wordt gewonnen door Octavianus in de zeeslag bij Actium in 31. De vloot van Marcus Antonius wordt vernietigd. Marcus Antonius knijpt ertussen uit naar Egypte en laat zijn troepen in de steek.

 

 

Slag bij Actium (Griekenland)
Rood: het leger en de schepen van Octavianus
Paars: het leger en de schepen van Marcus Antonius

 

Octavianus achtervolgt Marcus Antonius tot in Egypte. Zowel Marcus Antonius als Cleopatra plegen zelfmoord. Caesarion was door Marcus Antonius genoemd als wettige opvolger van Julius Caesar. Daarmee is hij een bedreiging voor Octavianus, die hem laat ombrengen.

Lepidus was al eerder door Octavianus op een zijspoor gezet en daarmee is Octavianus de enige nieuwe machthebber van het grote Romeinse rijk.

 

 

Bronvermelding:

Afbeeldingen:
Afbeelding 1: https://live.staticflickr.com/3143/3049487688_aa2834997b_b.jpg

Afbeelding 2: https://live.staticflickr.com/3143/3049487688_aa2834997b_b.jpg
Afbeelding 3: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Parther_reich.jpg
Afbeelding 4: https://live.staticflickr.com/7101/7109032919_cf44c03ceb_b.jpg
Afbeelding 5: https://live.staticflickr.com/7926/33712171218_948e425546.jpg
Afbeelding 6: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Battle_of_Actium-it.svg