Ptolemaeus II 285-246

Ptolemaeus II neemt de regering van zijn oude vader Ptolemaeus I over in 285. Hij trouwt met zijn zuster, naar Egyptische gewoonte; zij wordt zijn tweede vrouw. Zij krijgt (na haar dood) de bijnaam Filadelfus (bemint zijn broeder/zuster); deze bijnaam wordt daarna ook aan Ptolemaeus II gegeven.

Gouden octadrachme met afbeelding van Ptolemaeus II en Arsinoë II, zijn vrouw/zuster.

Oorlogen:
Ptolemaeus II wordt aangevallen door de koning van Seleucië, Antiochus I, maar weerstaat hem. Daarna bouwt hij een machtige vloot en zo heerst hij over het oosten van de Middellandse Zee.

Op een eilandje voor de kust van Alexandrië wordt een vuurtoren gebouwd. Eén van de zeven wereldwonderen.

In 260 verliest hij de tweede oorlog met de Seleuciden onder leiding van koning Antiochus II. Maar in 250 wordt er vrede gesloten*).

Cultuur:
Ptolemaeus II laat een grote bibliotheek bouwen in Alexandrië. Hij wil de mooiste geschriften van de volken bijeen brengen. Zo zoekt hij ook contact met de hogepriester in Jeruzalem en afgesproken wordt om de Tenach (de Joodse bijbel, ons Oude Testament) uit het Hebreeuws in het Grieks te vertalen.
Grieks is immers de voertaal in een groot deel van de wereld en ook de vele Joden, die in Alexandrië wonen kennen inmiddels het Hebreeuws en het Aramees van hun voorouders niet meer. Zij kunnen de schriftlezing in de synagoge niet meer volgen.

En zo ontstaat de Septuagint**), die later een grote invloed zal hebben bij de verspreiding van het evangelie in het vroege christendom. De vroege zendingsreizen werden immers grotendeels in Griekssprekend gebied ondernomen.

Als Ptolemaeus II sterft, komt Ptolemaeus III op de troon, een zoon uit zijn eerste huwelijk.

*) Als bekrachtiging van het vredesverdrag in 250 geeft Ptolemaeus II zijn dochter Berenice Syra tot vrouw aan Antiochus II. Diens verstoten eerste vrouw vergiftigt haar in 246, om de troonsopvolging door haar eigen zoon veilig te stellen.
Daniël 11:5,6 over de koning van het Noorden: “...zijn heerschappij zal zich over een groot gebied uitstrekken. Na verloop van jaren sluiten zij een verbintenis: de dochter van de koning van het Zuiden zal huwen met de koning van het Noorden, om de vrede te bezegelen, maar zij zal haar invloed niet behouden en zijn macht zal evenmin blijven bestaan. Op zeker moment wordt zij uitgeleverd, evenals haar gevolg...”.
**) Er is een aparte tekst over de Septuagint: “Eerste deel Septuagint is klaar”.
Het belang van de Septuagint is groot. Dat blijkt ook eeuwen later. Bijvoorbeeld in Handelingen 8:27,28 over de beheerder van de schatkist van Ethiopië: “Hij was in Jeruzalem geweest om daar God te aanbidden en zat nu op de terugweg in zijn reiswagen de profeet Jesaja te lezen”. Hij las ongetwijfeld uit de Septuagint.

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Ptolemaeus_II%26Arsino%C3%AB.jpg
Afbeelding 2: https://live.staticflickr.com/5571/31208347621_8aae589a8e_b.jpg
Afbeelding 3: https://live.staticflickr.com/6062/6129832390_7c26a8b6bd_b.jpg
Afbeelding 4 : https://search.openverse.engineering/image/66046a27-005a-411f-b8c8-6ea159a4a165