Nehemia 445-433

Nehemia is schenker aan het hof van koning Artaxerxes I van Perzië. Dat is een vertrouwenspositie: hij moet zorgen, dat de koning niet vergiftigd wordt.

In het 20e jaar van de regering van Artaxerxes I krijgt Nehemia bezoek van een delegatie uit Juda. Ook zijn broer Chanani, een betrouwbaar man, is daarbij. Ze vertellen, dat het slecht gaat in Jeruzalem en dat de muur is afgebroken.

Nehemia vraagt om voor 12 jaar naar Jeruzalem te mogen gaan. Hij krijgt toestemming en wordt benoemd tot gouverneur van Jeruzalem en Juda. Hij krijgt benoemingsbrieven mee en een brief voor Asaf, het hoofd van de houtvesterijen. Deze moet het hout leveren voor de stadsmuur en de ambtswoning van Nehemia. Als gouverneur krijgt hij ook een escorte van ruiters mee.

Al drie dagen na aankomst in Jeruzalem gaat hij in het geheim, ’s nachts, de muur inspecteren. Daarna overlegt hij met de stadsbestuurders over de herstelwerkzaamheden en men begint voortvarend.

Nehemia inspecteert ’s nachts de stadsmuur (Doré)

Maar vanaf het begin stuit Nehemia op verzet van de gouverneurs uit de omgeving. Zij zijn bang om invloed te verliezen, als Jeruzalem sterker wordt. Drie belangrijke tegenstanders zijn er:

  • Sanballat, de gouverneur van Samaria, afkomstig uit Bet-Choron. Zijn dochter is getrouwd met de kleinzoon van Eljasib, de hogepriester in Jeruzalem (Neh.13:28).
  • Tobia, de gouverneur van Ammon. Ook hij is verwant aan de hogepriester Eljasib. Voor hem had Eljasib een groot vertrek in de tempel laten inrichten (Neh.13:4,5). Tobia had ook intensieve contacten met vooraanstaande Judeeërs (Neh.6:17).
  • En tenslotte de Arabier Gesem (of Gasmu).

De locatie van de tegenstanders

Nehemia is gedecideerd, hij zegt tegen de tegenstanders: “U hoort niet in Jeruzalem...”(Neh.2:20), ofwel: “bemoei je er niet mee”.
De bouw vordert zeer snel. Als de muur halfhoog is gevorderd, moeten de bouwers en de sjouwers wapens gaan dragen, omdat ze ieder ogenblik aangevallen kunnen worden. Daar komt de uitdrukking : “met troffel en zwaard” (om te metselen en te vechten) vandaan (Neh.4:11,12). Ze werken keihard door.

Al na 52 dagen, op 25 Eloel, is de muur gereed (Neh.6:15)! Enkele dagen later, in het begin van de maand Tisjri, is er een feestelijke bijeenkomst op het plein voor de Waterpoort.
De priester Ezra staat op een verhoging en leest voor uit de wet van Mozes. Dertien Levieten lezen in afzonderlijke groepen ook voor en geven uitleg.

Ezra leest de wet bij de Waterpoort

Aansluitend wordt een week lang het Loofhuttenfeest gevierd. Het verbond met Jahweh wordt vernieuwd door het hele volk (Neh.9 en 10).
Daarna wordt de stadsmuur feestelijk ingewijd (Neh.12:27-43).

Behalve het werk aan de stadsmuur heeft Nehemia ook bestuurlijk veel goeds gedaan:

  • Hij gaat sociaal onrecht tegen (Neh.5).
  • Hij zorgt, dat er meer mensen in Jeruzalem gaan wonen (Neh.11:1-19).

Nehemia keert na 12 jaar (in 433) terug naar Susa, de toenmalige hoofdstad van Perzië. Zijn termijn was afgelopen.
Maar enige tijd later krijgt hij toestemming om opnieuw naar Jeruzalem te gaan. Daar gaat hij meteen weer aan het werk:

  • Hij gooit Tobia uit de tempel (Neh.13:7-9).
  • De Levieten krijgen weer hun inkomen (Neh.13:10-14).
  • De sabbat wordt weer geheiligd (Neh.13:15-22).
  • Hij treedt op tegen gemengde huwelijken (Neh.13:23-28), ook de kleinzoon van hogepriester Eljasib wordt weggejaagd (vers 28).

We weten niet of Nehemia verder in Jeruzalem is gebleven. Volgens Flavius Josephus is hij heel oud geworden, maar in 419 was hij in ieder geval geen gouverneur meer (Keyes, pag.105).

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Nehemiah_the_cup_bearer.jpg
Afbeelding 2:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/108.Nehemiah_Views_the_Ruins_of_Jerusalem%27s_Walls.jpg
Afbeelding 3:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/3/3e/Juda_ten_tijde_van_Nehemia.jpg
Afbeelding 4:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/8/8f/Ezra_leest_voor_in_de_tempel.jpg