Artaxerxes I 464-423

Artaxerxes I wordt in de bijbel Artaxerxes genoemd (er was nog geen tweede, dus ook geen nummering). Zijn naam kan ook worden geschreven als Artahsasta en hij heeft de bijnaam Longimanus (Langhand, zijn rechterhand zou langer zijn dan zijn linker)). Hij is de tweede zoon van Xerxes I, die bij een paleisrevolutie werd vermoord, samen met de kroonprins Darius. Artaxerxes weet te ontsnappen en stelt de opstandelingen terecht.

Artaxerxes I heeft een lange en vrij rustige regeerperiode. Hij weet twee kleinere opstanden te bedwingen en sluit vrede met de Grieken (449, vrede van Callias).
Het rijk blijft gedurende zijn regeerperiode even groot. Maar wel neemt de regering in kracht af door toenemende corruptie en hofintriges. Financieel gaat het ook slechter en de kracht van het militaire apparaat neemt af.

Artaxerxes sterft in 423, zijn zoon Xerxes II volgt hem op.

Verhouding met Juda
Artaxerxes I behandelt de Joden goed en staat hen toe terug te keren naar Jeruzalem.

  • Ezra keert terug naar Jeruzalem met een groep ballingen in 458.
  • Nehemia (de schenker van de koning en dus zijn vertrouweling) keert terug met een groep in 445.

Nehemia is de schenker van koning Artaxerxes I

De koning geeft zowel Ezra als Nehemia aanbevelingsbrieven mee (Ezra7:12-26 en Neh.2:7-9). De kosten van de bouw van de tempel en van de offers worden betaald uit de koninklijke schatkist.

Ezra schrijft over Artaxerxes I: “Geloofd zij de HEER, de God van onze voorouders, die de koning het besluit heeft ingegeven de tempel van de HEER in Jeruzalem grote luister te verlenen,...” (Ezra7:27).

 

 

Bronvermelding:

Afbeelding:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Nehemiah_the_cup_bearer.jpg