Xerxes I (Ahasveros) 485-464

Xerxes is de zoon van Darius I. Tijdens de regering van Darius I is Xerxes onderkoning van Babylonië en doet zo ervaring op.

Onder Xerxes I kent het Perzische rijk zijn grootste uitbreiding. Aan het eind van zijn regering begint de afbrokkeling van het rijk.

Veldslagen
Bij iedere troonswisseling ontstaat er onrust in het grote rijk. Zo ook nu: opstanden in Egypte, Babylonië en Griekenland.
De opstand in Egypte wordt neergeslagen in 484, die in Babylonië in 482. Maar de Grieken zijn niet onder controle te krijgen. Tijdens de regering van Darius I vond de eerste Perzische oorlog tegen de Grieken plaats, die door de Grieken werd gewonnen. Xerxes I begint de tweede Perzische oorlog (480-479) met een enorm leger en een bevoorradingsvloot. De vloot wordt bij Salamis verslagen en daarna het leger in twee opeenvolgende veldslagen. De Grieken winnen.

 

Regering
Xerxes laat vele grote bouwprojecten uitvoeren in Persepolis en in Susa.

Uit de bijbel kennen we de geschiedenis van Ester. Xerxes I wordt daar Ahasveros genoemd. Het volgende gebeurt: koningin Wasti wil niet voor de koning op het feest verschijnen, om aan iedereen te laten zien, hoe mooi ze is. Daarna verliest zij haar koninklijke waardigheid (dit seksisme wordt daarna wettelijk vastgelegd).
Enige tijd (jaren?) later vindt een soort schoonheidswedstrijd plaats, die door Ester wordt gewonnen. Als koningin is zij vervolgens in staat de genocide van het Joodse volk te voorkomen. Haman, de jodenhater, wordt gedood (zie ook de tekst bij Ester).

Ester wijst Haman aan als de boosdoener

Laatste periode
Xerxes laat de dagelijkse regering grotendeels over aan de eunuch Aspamitres. Artabanus is het hoofd van de veiligheidsdienst. Artabanus vermoordt Xerxes en de kroonprins Darius met hulp van Aspamitres. Maar de tweede zoon Artaxerxes weet Artabanus te doden en wordt de nieuwe koning.

 

 

Bronvermelding:

Afbeelding:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/3/34/Perzische_rijk.jpg
Afbeelding:
Bron: https://christipedia.miraheze.org/wiki/Bestand:Esther_Denouncing_Haman.jpg