De tweede tempel is klaar 516

De Tabernakel
Mozes krijgt van de HEER gedetailleerde aanwijzingen voor de bouw van de tabernakel, de “tent der samenkomst” (of “ontmoetingstent”, Ex.25-27 en 30). Deze wordt gebouwd in 1399 en blijft 313 jaar in gebruik. Daarna is de ark geroofd door de Filistijnen en later ook weer terug gebracht. Hij krijgt uiteindelijk een plaats in Jeruzalem, ook in een tent (2Sam.6:17).

Nagebouwd model van de tabernakel

Koning David wil graag een tempel voor de HEER bouwen (1Kron.17), maar er kleeft teveel bloed aan zijn handen, daarom moet zijn zoon Salomo dit doen (vers12). David treft wel uitgebreide voorbereidingen (1Kron.22-26).

De tempel van Salomo
Na de zonde van de volkstelling worden David en het volk gestraft met de pest. Als David zijn zonde belijdt, draagt de profeet Gad hem op een altaar te bouwen op de dorsvloer van de Jebusiet Ornan (Arauna). Koning David koopt de dorsvloer en draagt offers op ter verzoening.

David koopt de dorsvloer van Ornan

 

Koning Salomo bouwt dus de tempel (2Kron.1:18-5:1) en doet dit op dezelfde plaats, de dorsvloer van Ornan. Het wordt een prachtige tempel, die 373 jaar dienst doet, tot aan de verwoesting door Nebukadnessar in 586.

De tweede tempel
Nu is het precies 70 jaar na de verwoesting (Jer.25:12 en 29:10) en de tweede tempel is klaar. Hij is niet zo luisterrijk als de eerste tempel, maar er zijn veel overeenkomsten:
-- Hij staat op precies dezelfde plaats: de voormalige dorsvloer van Ornan.
-- De Phoeniciërs leveren hout en stenen.
-- Allerlei gebruiksvoorwerpen uit de eerste tempel worden weer in gebruik genomen.
-- Hetzelfde grondplan wordt gebruikt als bij de eerste tempel (Ezra6:3).

Er zijn ook belangrijke verschillen:
-- De bronzen zee is vernietigd door Nebukadnessar. Maar veel erger is:
-- De ark van het verbond en het verzoendeksel zijn er niet meer (zie ook Jer.3:16).

Maquette van de tweede tempel

De tweede tempel wordt in gebruik genomen op vergelijkbare wijze als de tempel van Salomo (Ezra6:16-22): Het Pesachfeest wordt gevierd (bij Salomo werd het Loofhuttenfeest gevierd) en er worden vele offers gebracht.

De tweede tempel is lang in gebruik gebleven. Herodes de Grote laat de tempel grondig restaureren vanaf het jaar 20 v.C.. In het jaar 9 v.C. wordt de gerenoveerde tempel ingewijd. Maar als de Here Jezus op aarde is, is de renovatie nog steeds niet helemaal klaar.
Uiteindelijk wordt de tweede tempel verwoest tijdens de verwoesting van Jeruzalem door de Romeinen in het jaar 70 n.C.. Alleen de klaagmuur is nog over.
Deze tempel heeft dus 585 jaar dienst gedaan.

De klaagmuur

Het nieuwe verbond
In het nieuwe verbond is er geen tempel van stenen meer. Voor de Joden is die verandering een hele cultuurschok. Maar God is intussen verder gekomen: de Christenen, afkomstig uit Joden en heidenen, zijn zelf Gods geestelijke tempel. “...en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel”(1Petr.2:4).
In het visioen over het nieuwe Jeruzalem van Johannes op Patmos is er ook geen tempel: “Maar een tempel zag ik niet in de stad, want God, de HEER, de Almachtige, is haar tempel, met het lam”(Op.21:22).

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Stiftshuette_Modell_Timnapark.jpg
Afbeelding 2:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Hole_King_David_Threshing.jpg
Afbeelding 3:
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Jerusalem_Modell_BW_2.JPG
Afbeelding 4:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/1/10/Klaagmuur_Chad_Rosenthal_2009.jpg