Val van Babel 539

Babel is de oudst bekende stad op aarde*). Daar begonnen de mensen een toren te bouwen, die moest reiken tot in de hemel. Maar de HEER bracht hen in verwarring in hun taal, zodat ze elkaar niet meer verstonden (Gen.11:7). Daarom heet de stad Babel, dat betekent in het Hebreeuws “verwarring”. In het Grieks is de naam Babylon.

Toren van Babel, geschilderd door Bruegel (1565).
Maar men denkt nu, dat de toren van Babel  een ziggurat is geweest.

Koning Nebukadnessar (605-562) is de belangrijkste koning van het Nieuw Babylonische Rijk**). Hij verslaat grootmacht Assyrië en hij verwoest Jeruzalem. De Israëlieten worden in ballingschap gevoerd. Zij leggen ongeveer de omgekeerde route af, als Abram destijds, een maandenlange reis. Ze komen in Babel en de omgeving te wonen.

Nebukadnessar bouwt veel, ook in Babel en het wordt een prachtige stad met vele paleizen, hangende tuinen en een grote ziggurat, het godsdienstige hart van de afgodendienst aan Marduk. Maar het is een stad vol toverkunsten, bezweringsformules en sterrenwichelarij (zie Jes.47). En de stad is hoogmoedig en wreed en denkt: “Ik , en ik alleen” (Jes.47:8 en 10)! Net als Nineve eerder (Sef.2:15).

De Ziggurat van Ur is gerestaureerd. Die in Babel was nog veel groter.

De zonde in Babel is zo enorm, dat de stad een zinnebeeld is geworden voor hoererij en godslastering, een woonplaats voor demonen en onreine geesten (Op.14-18).

In verband met de opkomst van het Perzische rijk leggen de opvolgers van Nebukadnessar versterkingen aan, bijvoorbeeld de Medische Muur, die loopt van Opis aan de Tigris tot Sippar aan de Eufraat, ten noorden van Babel. En vóór de stad worden nog twee verdedigingsmuren opgericht.

De verdedigingsmuur loopt van Opis naar Sippar

De Babylonische heersers maken zich geen zorgen. Als koning Cyrus van Perzië een geul om de stad laat graven, vinden ze dat maar belachelijk: Babel is niet uit te hongeren. Er zijn voorraden voor wel twintig jaar (Keyes, pag.98)!

Het feestmaal van Belsassar

Ze gaan feest vieren onder leiding van Belsassar, de kroonprins en dan wordt “Menee, menee, tekeel, parsien” door een hand op de muur geschreven (Daniël 5): “...u bent gewogen en te licht bevonden, uw koninkrijk is verdeeld en aan de Meden en de Perzen gegeven”.
De Perzen laten de rivier de Eufraat wegstromen via de geul, die ze gegraven hebben en dringen de stad Babel binnen via het droge rivierdal. De buiten haar bedding stromende rivier richt grote schade aan en de stad geeft zich over. Belsassar wordt gedood (Dan.5:30).
Het Nieuw Babylonische Rijk is ten einde.

*) Babel is gesticht door Nimrod, de zoon van Kus, de zoon van Cham. Genesis 10:8-10: “Kus was ook de vader van Nimrod, die de eerste machthebber op aarde was. Hij was een geweldig jager, door niemand overtroffen. Vandaar de uitdrukking: een voortreffelijk jager, een tweede Nimrod. Eerst heerste hij over Babel, Uruk, Akkad en Kalne in het land Sinear...

**) Driemaal is er een groot Babylonisch rijk geweest. De eerste was onder de wetgever Hammurabi, een Amoriet (ca 1792-1750). Het rijk was groot, maar na de dood van Hammurabi slechts klein en onbetekenend. De tweede was onder de Kassieten (ca 1570-1155) en besloeg het zuiden van Mesopotamië. Het derde, Nieuw Babylonische Rijk is gesticht door Nabopolassar vanaf 626. Zijn zoon Nebukadnessar (605-562) is de belangrijkste koning van dit rijk.

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Bron: "Toren van Babel, Bruegel (circa 1565)" by thedogg is licensed under CC BY-SA 2.0
Afbeelding 2:
Bron: "File:Ancient ziggurat at Ali Air Base Iraq 2005.jpg" by en:User:Hardnfast is licensed under CC BY 2.0
Afbeelding 3:
Bron: Bron: Biblica, Atlas van de bijbel, B.J.Beitzel
Afbeelding 4:
Bron: Bestand:Bible primer, Old Testament, for use in the primary department of Sunday schools (1919) (14595449009).jpg van Wikimedia Commons