Daniël 605-535

Daniël betekent “God is rechter”. Daniël is een jongeman van voorname en koninklijke afkomst. Samen met zijn drie vrienden wordt hij door Nebukadnessar naar Babel gevoerd, als deze koning Jojakim van Juda overwint*). In Babel onderscheiden Daniël en zijn vrienden zich door hun wijsheid en ze krijgen posities aan het hof.
Daniël blijft onder alle Babylonische koningen aan het hof dienen tot in het eerste jaar van koning Cyrus II, de Pers; dat is dus zestig jaar.

Het gedrag van Daniël

Daniël treedt aan het hof in Babel steeds bescheiden en respectvol op. Maar hij weigert de afgod Marduk te dienen of de koning te aanbidden. Hij blijft zijn hele leven de HEER dienen. “In zijn bovenvertrek had hij in de richting van Jeruzalem open vensters. Daar knielde hij neer, bad tot zijn God en prees Hem, precies zoals driemaal per dag zijn gewoonte was” (Dan.6:11).
De profeet Ezechiël noemt hem (namens God) “een rechtvaardige” (Ezech.14) en “een wijze” (Ezech.28). En de engel van de HEER noemt hem tot twee keer toe “geliefde man” (Dan.10).

Het boek Daniël
Het boek Daniël heeft twee gedeelten: hoofdstuk 1-6 gaat over de gebeurtenissen aan het hof in Babylon; hoofdstuk 7-12 beschrijft de visioenen van Daniël. De eerste zes hoofdstukken zijn in de “hij-vorm” geschreven (derde persoon enkelvoud), mogelijk dus niet door Daniël zelf. Daarna volgen de visioenen, deze zijn (behalve enkele redactionele notities) in de “ik-vorm” geschreven (eerste persoon enkelvoud), waarschijnlijk door Daniël zelf of een hofschrijver.

 

Gebeurtenissen
De volgende gebeurtenissen zijn opgeschreven:

  • Ondanks de opdracht van de koning, houden Daniël en zijn vrienden zich aan de Joodse spijswetten. Ze krijgen toch een hoge positie (hoofdstuk 1).
  • Daniël vertelt koning Nebukadnessar, waarover deze gedoomd heeft. Hij geeft ook de uitleg. De droom gaat over een beeld, dat de toekomstige koninkrijken verbeeldt: achtereenvolgens de Babyloniërs, de Perzen, de Grieken en de Romeinen (hoofdstuk 2).

De droom van Nebukadnessar

  • Nebukadnessar richt een enorm gouden beeld op, de vrienden van Daniël weigeren ervoor te knielen. Ze worden in een heet gestookte oven gegooid. De HEER zendt zijn engel om ze uit het vuur te redden (hoofdstuk 3).

Het beeld, dat Nebukadnessar liet maken

  • De hoogmoed van Nebukadnessar en zijn vernederende straf: zeven jaar leeft hij tussen de dieren van het veld (hoofdstuk 4).

De vernedering van Nebukadnessar

  • Het feestmaal van Belsassar en het einde van Babel (hoofdstuk 5).

Het feestmaal van Belsassar

  • De jaloezie van de medebestuurders van Daniël. Daniël bidt alléén tot de HEER en deze redt hem uit de leeuwenkuil **) (hoofdstuk 6).

Daniël in de leeuwenkuil

Visioenen

In de hoofdstukken 7-12 wordt in visioenen Gods toekomstscenario aan Daniël onthuld:

  • Hij ziet het visioen van de vier dieren (hoofdstuk 7) en het visioen van de ram en de geitenbok (hoofdstuk 8). De toekomst van de vier grote rijken wordt geschetst. Achtereenvolgens zijn dat de Babyloniërs, de Perzen, de Grieken en de Romeinen.
  • Dan volgt het gebed van Daniël, met de vraag om de wederopbouw van Jeruzalem (hoofdstuk 9). Jeremia had geprofeteerd dat dat na zeventig jaar zou gebeuren. De zeventig jaar zijn nu om.

Daarna komt de engel Gabriël uitleg geven. De wederopbouw zal met verdrukking van het volk Israël gepaard gaan, die uitloopt op een “verwoesting brengende gruwel” (Dan.9:27).

  • Daniël rouwt en vast drie weken en dan komt een engel tot hem aan de oever van de rivier de Tigris. De profetie over de eindtijd volgt: een tijd van grote verdrukking voor het volk Israël, maar ook een heerlijke toekomst voor wie de HEER blijven dienen (hoofdstuk 10-12). “Velen van hen die slapen in de aarde, in het stof, zullen ontwaken, sommigen om voor eeuwig te leven, anderen om voor eeuwig te worden veracht en verafschuwd. De verlichten zullen stralen als het fonkelende hemelgewelf...” (Dan.12:2,3).
    Maar jij, ga het einde tegemoet. Je zult te ruste gaan en aan het einde van de dagen opstaan om het lot te ontvangen dat jou is toebedeeld” (Dan.12:13).

Het belang van de visioenen
Een deel van de visioenen gaat over de periode in de eeuwen na Daniël en tijdens de komst van de Messias. (Tijdens het lopen van het volgende deel van het “Pad van hoop” moet u af en toe de visioenen van Daniël er eens bij nemen...)
De laatste visioenen gaan over de eindtijd en zijn soms moeilijk te begrijpen. Maar duidelijk is, dat God de wereld bestuurt tot het einde toe.

 

De HEER Jezus noemt zich “de Mensenzoon”, naar Daniël 7:13. Hij haalt ook Daniël 9:27 en 12:11 aan: “de verwoestende gruwel”, die op de heilige plaats zal staan (Mat.24:15).
En in het boek Openbaring worden de visioenen van Daniël veelvuldig verwerkt in de gezichten van Johannes op Patmos.

-- “God is rechter”--

 

*) In Daniël 1:1,2 staat, dat Nebukadnessar optrok tegen Jeruzalem in het derde regeringsjaar van koning Jojakim, de koning van Juda. Nebukadnessar overwint Jojakim en neemt hem gevangen (2Kron.36:6), kort daarop sterft Jojakim.
In 2 Koningen 24 staat, dat Jojakim elf jaar heeft geregeerd en niet drie jaar. Mogelijk moeten we de eerste verzen van het boek Daniël zo lezen, dat Nebukadnessar Jeruzalem aanviel, nadat Jojakim drie jaar zijn vazal was geweest en toen in opstand kwam. Dat is dan in 598 v.C.. Zie ook de tekst “Joachaz, Jojakim”.

**) “Daniël in de leeuwenkuil” speelt zich af onder de regering van koning Darius de Mediër. Hij wordt ook genoemd in Dan.9:1. Maar het is niet duidelijk wie dit is. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit Darius I is. Darius I wordt pas koning in 521 en Daniëls dienst aan het hof eindigt al in 539 of 538 (Dan.1:21, maar misschien is daar het hof in Babel bedoeld). Als toch Darius I is bedoeld, moet Daniël bijna 100 jaar geweest zijn, toen het verhaal in de leeuwenkuil zich afspeelde.

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Bron: Christipedia CC BY-SA 4.0
Afbeelding 2:
Bron: https://static.miraheze.org/christipediawiki/5/58/Beeld_van_Nebukadnezar.jpg
Afbeelding 3:
Bron: www.christipedia.nl/wiki/Bestand:Nebukadnezar_prent_Jan_Luyken.JPG
Afbeelding 4:
Bron:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Bible_primer%2C_Old_Testament%2C_for_use_in_the_primary_department_of_Sunday_schools_%281919%29_%2814595449009%29.jpg
Afbeelding 5:
Bron: www.christipedia.nl/wiki/Bestand:Dani%C3%ABl_in_de_leeuwenkuil_-_Alan_Wright_-_Vernon_Stokes.jpg