Sefanja 640-627

Rechters 12:13-15

De profeet Sefanja treedt op in de tijd dat koning Josia over Juda regeert. De profeet zelf is vermoedelijk ook van koninklijke bloede, de achter- achterkleinzoon van koning Hizkia.

De naam Sefanja betekent “Jahweh verbergt” of “Jahweh beschut”. Dit gegeven komt terug in Sef.2:3: “...misschien vinden jullie een schuilplaats op de dag van de toorn van de HEER”.

Het oordeel over Jeruzalem
Sefanja kondigt een vernietigend oordeel aan over Juda en Jeruzalem op de grote dag van de HEER. Dat is vanwege de verschrikkelijke afgoderij*): “...als het vuur van zijn woede heel de aarde verteert en Hij al haar bewoners een gruwelijk einde bereidt” (Sef.1:18, vergelijkbaar met wat gezegd wordt in 2 Petr.3:10,12). De dag van de HEER betekent een oordeel voor Juda en de omliggende volken op korte termijn, maar ook het eindoordeel op de lange termijn.

Het oordeel over de volken
Ook de volken rondom vallen onder het oordeel: Filistea, Moab, Ammon en Nubië (Ethiopië/Egypte). En tenslotte Assyrië, die grote macht, “die dacht: Ik, en ik alleen” (Sef.2:15). Sefanja profeteert, dat Assyrië volledig te gronde zal gaan. Dit is binnen 25 jaar ook gebeurd.
Deze volken hebben de spot gedreven met de HEER van de hemelse machten. Ze worden te gronde gericht.

De volken, die Juda omringen

De toekomst
In hoofdstuk 3 eerst een tirade tegen Jeruzalem, dat valse profeten herbergt en onheilige priesters, maar voor de HEER geen ontzag heeft.
Maar daarna volgt een vergezicht: “Dan zal Ik de lippen van de volken rein maken, zij zullen de naam van de HEER aanroepen,...”(Sef3:9, vergelijk ook Ps.67). En ook Jeruzalem wacht na het oordeel een blijde toekomst: “De HEER, je God zal in je midden zijn, Hij is de held die je bevrijdt” (Sef.3:17, Immanuël).

*) Josia is een godvrezende koning, hij wordt op achtjarige leeftijd koning en begint op zestienjarige leeftijd met hervormingen. Gedacht wordt, dat Sefanja profeteerde in de eerste jaren van de regering van Josia en zo mede de aanzet gaf tot die hervormingen. Maar dat is niet zeker. Het is ook de vraag, in hoeverre het volk van Juda zich echt bekeerde, toen Josia de afgoderij uitroeide. Onder latere koningen verviel het volk al weer snel in de oude afgodische praktijken.

 

Bronvermelding:

Afbeelding:
Bron: Zaine Ridling, Bible Atlas, Access Foundation. CC BY-SA 4.0