Jotam 739-731

2 Koningen 15
2 Kronieken 27

Jotam is de zoon van Uzzia. Hij is een lange periode regent geweest, omdat zijn vader Uzzia melaats was en niet in het openbaar kon verschijnen. Vermoedelijk werd hij regent op 25-jarige leeftijd en als Uzzia sterft, wordt hij koning op 33-jarige leeftijd *). Dat is in het tweede regeringsjaar van Pekach, de koning van Israël.

Jotam doet wat goed is in de ogen van de Heer, net als zijn vader. “Zijn hele leven was gericht op de Heer, zijn God” (2Kron.27:6). Maar de Judeeërs blijven offeren op de hoogten en de maatschappij is corrupt: “verfoeilijke praktijken” (2Kron.27:2, zie ook Jesaja 1).

Jotam bouwt de Bovenpoort van de tempel, dit is de hoogste poort naar het tempelcomplex.
Verder bouwt hij vestingen, burchten en torens. Hij voert oorlog tegen de Ammonieten en overwint hen. De Ammonieten worden schatplichtig.

Tegen het einde van zijn regeerperiode zijn er problemen vanuit het noorden. Het verbond van Pekach van Israël en Resin van Aram begint met hun aanvallen op Juda. Het is Gods straf voor de wantoestanden in Juda (2Kon.15:37).

Als Jotam sterft wordt hij in de Davidsburcht begraven. Zijn zoon Achaz volgt hem op.

*) In Kon.15:33 staat, dat Jotam zestien jaar regeerde. De tijdrekening van de koningen van Israël en van Juda in deze periode is niet geheel kloppend te krijgen. Vermoedelijk is Achaz 8 jaar coregent geweest bij zijn vader Jotam en had Achaz toen de feitelijke regeermacht. (Jesaja spreekt Achaz ook aan rond de oorlog met Israël en Aram, zie Jes.7).Daarom tellen we deze jaren bij Achaz mee en bij Jotam niet.

Zie ook de uitleg over de tijdrekening op de website en in de vitrinekast.