Zecharja 753-752

2 Koningen 15

Als Jerobeam II sterft, wordt hij opgevolgd door zijn zoon Zecharja (of Zacharia, “Jahweh herinnert zich”). Er hebben vier generaties van het geslacht van Jehu over Israël geregeerd: Jehu, Joachaz, Joas en Jerobeam II. Nu komt zijn dynastie ten einde.
Aan Jehu was voorzegd, dat zijn nakomelingen tot in de vierde generatie op de troon van Israël zouden zitten, omdat hij het koningschap van Achab (het huis Omri) had beëindigd en Gods straf aan hen had voltrokken (2Kon.10:30). Maar Jehu heeft te veel gemoord en de Heer is dat niet vergeten (Hos.1:4,5). Met Zecharja komt het koningshuis van Jehu tot een einde, hij regeert slechts 6 maanden.

Sallum, de zoon van Jabes beraamt een samenzwering en laat Zecharja in het openbaar terechtstellen. Sallum wordt koning in zijn plaats, maar is dat maar één maand. Vanuit Tirsa*) trekt namelijk Menachem op naar Samaria. Hij doodt Sallum en begaat wreedheden en moorden in Tifsach, omdat de stad hem geen vrije doortocht had willen verlenen. Dan wordt Menachem koning.

Zwarte bladzijden...

 

*) Tirsa was sinds Jerobeam, de zoon van Nebat, de hoofdstad van het noordelijke rijk. Vijftig jaar later kocht Omri een berg van een zekere Semer, op deze berg bouwde hij Samaria, de nieuwe hoofdstad.
Menachem trekt dus van de oude naar de nieuwe hoofdstad.