Uzzia 767-739

2 Koningen 15
2 Kronieken 26

Uzzia wordt in het Koningenboek meestal Azarja genoemd. Omdat de naam Uzzia bekender is, gebruiken we die.
In Koningen en Kronieken wordt vermeld, dat hij 52 jaar regeerde.*) Het laatste deel van zijn regering leeft hij in afzondering, omdat hij aan huidvraat lijdt. Dan neemt zijn zoon Jotam de staatszaken waar.
Uzzia is 16 jaar, als hij koning wordt; hij doet wat goed is in de ogen van de Heer. Zecharja, een profeet of priester, leert hem in ontzag voor God te leven.

Onder Uzzia kent het koninkrijk Juda een bloeiperiode. Hij onderwerpt de Filistijnen en maakt bressen in de muren van Gat, Jabne en Asdod. Hij is de overwinnaar in de strijd tegen de Arabieren in Gur-Baäl (“woning van Baäl”, wellicht in het zuiden gelegen) en tegen de Meünieten (in het zuidoosten in het Seïrgebergte). De Ammonieten (in het noordoosten) betalen hem schatting. Het grondgebied van Juda wordt uitgebreid tot aan de grens met Egypte en Elat wordt bij Juda ingelijfd. Het leger is sterk en modern uitgerust. Op de muur van Jeruzalem worden vernuftige verdedigingswerken geplaatst.

Het zijn sterke benen, die de weelde kunnen dragen. Als Uzzia op het toppunt van zijn macht is, gaat hij zelf in de tempel van de Heer het reukoffer brengen op het reukofferaltaar. Dit is een handeling, die strikt aan de priesters is voorbehouden (Ex.30:7,8). De hogepriester Azarja komt hem met nog tachtig priesters achterna om de koning tegen te houden. Uzzia wordt kwaad en gaat tegen de priesters tekeer. Op datzelfde moment wordt zichtbaar, dat zijn voorhoofd door huidvraat**) is aangetast. Hij wordt de tempel uitgejaagd en hij maakt dat hij wegkomt, want hij is onrein.

Uzzia leeft zijn verdere leven in afzondering, vanwege de huidvraat. Zijn zoon Jotam neemt het landsbestuur waar. Als hij sterft, wordt hij begraven in het veld bij de koningsgraven vanwege zijn (besmettelijke) ziekte.***)

Door de profeet Jesaja, de zoon van Amos, is een biografie van Uzzia geschreven. Dat geschrift hebben we helaas niet meer.

*) 24 Jaar als co-regent tijdens de regering van zijn vader, koning Amasja en 28 jaar als koning.

**) Huidvraat of melaatsheid is vermoedelijk de aanduiding voor lepra, hoewel in het Oude Testament ook andere huidziekten, zoals schimmel hieronder vielen. Lepra (Morbus Hansen) is een besmettelijke ziekte, die wordt overgebracht door een bacterie, Mycobacterium leprae. De besmetting vindt plaats via de lucht. Lepra is tegenwoordig goed te behandelen.

***) In 1931 is door prof. E.L.Sukenik een stenen tablet ontdekt van 34x35 cm in het Russisch-orthodoxe klooster op de Olijfberg. De steen is later opgekocht door de Hebrew University in Jeruzalem. Aan het taalgebruik is te zien, dat de steen ongeveer 700 jaar na de dood van Uzzia is beschreven, in het Aramees. Vertaald staat er op : „Hier zijn de beenderen van Uzzia naartoe gebracht, de koning van Juda. Niet openen.” Dit laatste is een waarschuwing vanwege de melaatsheid van de koning.

 

Bronvermelding:

Afbeelding 1:
Zaine Ridling, Bible Atlas, Access Foundation
Afbeelding 2:
Creative Commons, CC BY 3.0
Afbeelding 3:
Zaine Ridling, Bible Atlas, Access Foundation